Saturday, October 20, 2012

SK Menggong Alor Gajah : budak yang menguji kesabaran yang sememangnya senipis kulit bawang & sukaria di sekolah :)

Assalamualaikum & Hii

p/s : ini adalah entry lame yang tidak dipost-post dedulu.. sekarang mood study week, mood asimen dah ke puncak gunung lamenya dah


bangun pagi dengan azam dan semangat yang baru nak buat asimen tapi tengok jam masih awal lagi baik sambung mimpindah sahaja.. bangun lagi tengok jam masih awal dan sambung tido.. bangun, tido, bangun, tido sampai muntah barulah bangun dan terus masukkan mood rajin dengan membasuh baju tapi selepas itu masih lagi hampeh bila ngadap lappy bukak FB.. semangat kental yang kekonon nak wat asimen memang ke laut jadi marilah mengambil mood dengan mengarang cerita tentang Ajahari seorang budak PK yang mempunyai mentally retarded.. lets introduce him.. ok, umur budak ni dah mencecah 11 tahun tapi masih lagi kecik je.. mungkin terbantut.. kalau dengau kisah macamana boleh jadinya masalah ini memang rasa nak mengamuk tapi mungkin ada hikmah yang kita sendiri tak tahu kan.. Ayie ni anak second last.. adik die kembau seiras darjah dua.. dah sama besau aku tengok dan semua beradiks die ni bijak-bijak belaka.. Ayie ni pung bijoks tapi menguji kesabaran sikit.. meh aku bagi hangpa tengok dulu budak yang akan menjadi topik penceritaan setiap hari sebelum ke sekolah, semasa di sekolah dan selepas balik sekolah.. hari-hari nama die up sampai housemate pun dah naik buhsan ahaks..


main main main je keja kaw kan

aku suka tanya budak ni die Ajahari comel ke bajet comel? die suka jawab perkataan yang last maka jawapan yang diberikan sangatlah tepat tanpa perlu dibetulkan lagi.. hahaha.. kalau nak ajau budak ni memang memerlukan tahap kesabaran yang sangat sangat dan teramat tinggi lebih-lebih lagi bila cekgu-cekgi yang kurang kesabaran dan garang macam singa macam aku ni hah.. puiih.. duariusly tiap-tiap hari rasa give up je bila kaw ajau die tapi die tak dapat-dapat.. ajau huruf A je pung makan masa berjam-jam tapi bila aku tanya balik esoknye mulalah dah lupa.. sabau jelah.. fokus budak ni memang sangat singkat.. pepagi buta akan sibuk jumpa kaw kat meja guru tu hah sambil cakap cikgu nak belaja dan haruslah aku ni akan excited bila mendengaunya tapi tu hanya untuk 5 minit pertama je.. lagi 55 minit seterusnya memang boleh rasa nak bunuh diri..


selaku seorang cekgu yang sangat penyayang maka aku mestilah tak pernah naik hantu kan tapi pernahlah bermanje-manje dengan student sampai buat budak ni jadi macam ini hakhakhak

cekgu tak tipu, cekgu sayang kamu ;p

tolong tolong tolonglah jangan bagitau pihak kementerian yang aku buli budak ni sampai macam ni sekali ahaks.. eh eh jap, kalau ikutkan pun, ajau budak PK ni memang boleh pun guna cara macam ni.. ni kes bila semua cara dah digunapakai tapi tak berhasil maka ini adalah cara terakhir yang harus digunakan.. tapi memang cara ni berkesan untuk tempoh dia kena ikut jela.. lepas dah bukak balik ikatan maka kembalilah kepada perangai asalllllll yang boleh mengganggu emosi jiwa raga semua itulah..


jangan nak cakap yang aku ni kejam tak bertempat okeh.. ini dah kira kejam versi penyayang dah ni.. kena ikat pung tak sampai lima minit hati dah cair bila tengok muka insap budak ni yang pandai sangat berlakonnya sambil cakap sakitlah cekgu.. buwekkk mampos aku taknak caye tapi akhirnya caye jugak sebab kesian hahaha.. see, tahap empati aku memang sangat tinggi ohha..


kalau nak tahu, budak ni memang nak kena haish susah nak cakap tahap kegeraman kat budak ni.. kadang-kadang mood mengajau boleh tetiba hilang sebab budak ni.. mana tidaknya, tengah aku tayang video tok P&P, mulalah die sibuk nak tengok upin ipin cikgu.. bila aku taknak bukak terus mengamuk sambil baringkan skrin lappy sama rata dengan keypad ni.. mau tak tercabut jantung aku tengok perangai budak ni.. makin hari makin naik lemak tak boleh jadi.. bila aku taknak layan dia, mulalah datang sambil gigit tangan cekgu.. ahboi, kau ingat kaw baby yang takde gigi ke haa nak main gigit-gigit manje.. kang aku gigit putus jari baru kenal erti keinsapan kang hahaha.. bila amek gambau dan aku taknak bagi tengok, mulalah amek kamera secara senyap lalu campak ke dinding sekuat hati sebab tak dapat nak on kan camera tu.. cuba angkat tangan darah muda sape yang tak naik kalau dapat student macam ni? tau takutttt hahahahhahah


hah, tu baru sikit.. kalau setakat kena cubit dengan dia ni memang hari-hari lah kan.. selalu cakap cekgu nak main tapi bila aku bagi main kaw sibuk pulak nak belajau.. bila suruh kaler mulalah cakap takde mata cekgu.. bila aku nak korekkan mengamuk macam aku amek duit die pulak.. bila tak bagi rehat mula tarik muncung macam senduk nasi.. even budak ni menguji kesabaran tapi kalau takde rasa tak best pulak.. budak ni rajin datang sekolah.. kalau nak kena observe tu aku akan hasut die supaya tak datang sekolah tapi esok pepagi dah nampak muka dia kat depan pintu kelas.. haish, rajin kebenaulah budak ni.. sepanjang berpraktikum kat sane, dua kali je budak ni ponteng.. hari lain full memanjang ada.. ajau die sorang pun dah cukup buat jiwa terseksa macam ajau 50 orang haish..nasib baik aku ni penyabau ;p


dah malas nak cite pasal budak ni lagi sebab rasa rindu pulak kat die.. yang penting aku selalu ajuk cara die cakap sebab best hahaha.. kekadang aku yang buli dia tapi sibuk salahkan cekgu Aida ni hah.. semua cekgu Aida je yang salah.. dahlah sesuka hati je panggil cekgu Ayu dengan panggilan Kak Ayu, cekgu Seniah panggil nama je.. macam lah cekgu-cekgi kat situ kawan baik member kamcing dia.. nasib baik budak PK takdelah nak mengamuk bagai bila dia buat perangai macam tu kan..

ok, tutup cite pasal budak yang bajet comel onyonyonyo ni.. sambung cite sukaria sepanjang sesi persekolahan pulaks ;)


bila mengajau aku paling tak suka guna papan putih sebab tulisan is hodoh dan lukisan pula is super hodoh.. aku lagi suka mengajau dengan potpet potpet itu ini sambil bagi latihan hahaha.. dasar pemalas nak buat BBM.. BBM is perlu hanya sewaktu diobserve je.. kalau tak, tengok tahap kerajinan.. kalau cekgu korang ini is malas maka P&P pun is so so je tapi banyak permainan lah heee takpun BBM beli kat kedai je yang buat hand made punye tunggu mase free yang berlimpah-ruah dulu.. kan budak suka bermain, cekgu dia lagilah double suka bermain-main peace

tulisan hodoh tak bermakna penulis is hodoh hehehe

lukisan hodoh juga tidak menandakan pelukis is hodoh uhuks


bila tulis untuk budak PK mesti kena kurangkan kehodohan tulisan nanti dieorang tak faham dan susah nak tiru balik tapi bila tulis untuk budak perdana, maka kehodohan tulisan takde nak cover-cover lagi sampaikan bebudak angkat tangan tanya yang atas tu cekgu tulis apa ek.. bila dah give up budak asyik tanya je maka cekgu pun mulalah mengembangkan sayap kemalasan lalu menyuruh budak salin apa yang cekgu cakap ohha barulah stylo-milo bila tanda buku sambil ketawa sambil betulkan ejaan budak.. ohsem bebeh


aritu ada sekali budak datang sambil bawak kertas berlipat-lipat.. bila tengok terus senyum kambing hempat puloh hempat inci feeling cekgu bujang yang bagi




sekali rupanya akak senior yang bagi.. terus kecewa kecewa jiwa raga sobsobsob




a week before abes berpraktikum ada sambutan Hari Raya kat sekolah.. bab makan-makan ni memang wajib pergi okeh hee.. kesian budak sebab tak boleh pakai baju raye sebab kena ikut piagam apa ke benda entah.. yang penting bukan piagam pelanggan.. cekgu-cekgi berbaju raye anak murid berbaju sekolah je.. tempat utama pergi is meja yang banyak kuih raye.. bila jumpe kuih raye yang sedap terus amek laju-laju taknak bagi budak lain amek sebab cekgu dia nak makan sensorong.. memang buruk perangai tapi tak kesah sebab budak bawak memang suh cekgu dia makan kan kan kan




kuih faveret larikan dulu awal-awal biar budak tak abeskan.. kang bila toleh balik lagi sekali mesti tinggal habuk je kalau tak bawak lari laju-laju dulu ihiks.. cekgu sama naik dengan budak kalau bab makan free tee hee

budak is comel, cekgu is double cumels ;)

mari menapau
makanan is sedaps dan banyaks.. ini adalah sangat indah kehidupan yang dikelilingi dengan makanan.. sebab nak balik kampung maka haruslah makan banyak-banyak dulu di sekolah supaya tidak tebayang-bayang wajah makanan semasa memandu pulang.. cekgu lain sibuk suh tapau tapi i is sibuk isi perut.. tapau dalam perut je dah cukup dah



meja cekgu ke meja budak ke semua penuh dengan makanan.. sebab kena jadi MC maka haruslah telan air liur dalam-dalam dahulu sambil tengok orang lain menjamu selera tapi bila timing boleh makan terus laju je serbu tempat makanan.. i tau i is kiut hahaha.. sila contohi sikap kiut i yang cintakan makanan free ini ulala

ini adalah kali pertama dan terakhir.. tobat tobat tobat

walaupun aku suka cakap cotcet cotcet tapi tak bermakna yang aku ni ada bakat terpendam untuk bercakap di khalayak ramai jadi mc ni hah.. memang tobat tak nak lagi.. buat malu je salah-salah cakap depan bebudak sebab i is bajet macho dengan students hakhakhak

ustaz Ridzuan

ini guru pembimbing PJ kite mase kat sekolah tuuuu.. ustaz is hot lagi baik hati lagi best umphh.. sempoi i like hahaha.. sebab ustaz is observe aku maka haruslah buat baik dengan anak beliau agar markah pung umphh sekali heeee


kami students IPGK PM :)

senior yang suam-suam kuku yang kenal tak kenal sangat mase kat maktab tu rupanya posting kat sekolah ini.. maka terus naik kepala join sekaki sebab perangai semua setangan jugak ahaks

para guru & staff


yeayyyyy, terus jadi warga sekolah :) jumlah guru dan staff yang sikit menyebabkan kami kenal semua cekgu-cekgi kat situ dan secara automatiknya kami turut dikenali oleh semua warga sekolah yahuu beda beda beduuu lalalalla...






till meet again.. the experience is so different when yu go higher.. semoga next praktikum akan lebih bermakna sebab itu last berpraktikum sebelum berposting pula yahuuuu..



samat malampagi ~~


2 comments:

Ayuni Khalib said...

Assalamualaikum
Besarnya jasa cikgu. Susah dan perit jerit. Tapi satu yang pasti, mereka ikhlas dalam nak mendidik jiwa anak bangsa. sekali gus, memegang amanah besar dalam berdakwah juga. Nak nak mereka yang special ini.

Move on sister, Congrats!

ID said...

wasalam.. insya Allah..
thankz a lot :)
semoga dipermudahkan segala urusan dan diberikan kecekalan hati yang tinggi aminn

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...