Thursday, December 23, 2010

Kisah Putri Ayu dan Semut Merah

Assalamualaikum

ibarat sepantas kilat masa berlalu..sedau tak sedau dah nak masuk ke angka 20++ da kami ni..lagi-lagi aku la tu..hatta orang yang tak sabar nak lihat dunia kan maka lahirlah pada bulan Januari..haish..cepat je nak tua kan n terasa macam tak sangka kami-kami ni da besau kan..dah boleh kawen dah ni..haha..bila ingat-ingat balik waktu zaman bongek-bongek dedulu masa fondation macam kelako plak da..al maklum la da la paling junior kan, then macam tak matang sangat..kepala pun bengong-bengong je lagi..nak dijadikan cerita, tadi aku dok menyelongkar file yang de dalam badan BOBO ni..then tertonton lah semula drama kami dulu..terasa macam rindu plak n nak kecoh yang kami pernah berlakon kat atas pentas dewan zaman jahiliah tu..kihkihkih..saja nak share..tapi before tu nak pesan awal-awal jangan dok kritik lelebih plak..ni aku gwarning awal-awal dulu yang kami ni bukanlah kalangan fotograper or videografer macam manggis ke cst ke n lelain lagi la kan..kami ni terdidik untuk menjadi guru, so lu pikir lah sendiri bak kata Nabil..jangan salahkan kamera yang tak canggih, jangan salahkan penonton yang tak profesional, jangan salahkan tukang rakam yang kurang berkaki lebar, jangan salahkan crew-crew yang tidak kreatif dan senang cite jangan banyak songeh lah..haha..ini video record straight for drama..takde pause-pause da sampai kan time tukar scene pun nak rakam jugak..haha..actually tirai rosak..faham-faham la bangunan usang zaman penjajah kan..huhu..so, hop uollss enjoy la da movie yang tak seberapa gegile ni..tapi syok kot..cari moral nya tau tau..hikhik..haa, one more thing kualiti video tidaklah seperti yang anda harapkan..segala kekangan di akhiri dengan kata maaf.. =)


video



penjaya cerita :

Putri Ayu - Rohaidah Jamal
Mak Limah - Siti Nor Aizah
Ibu Ayu - Izyan Diyana
Ayah Ayu - Nurul Ain
Guru - Nor Amirah
Rakan - Nur Asyikin, Nur Hamizah
Ketua Semut - Nur Ilham
Hakim Semut - Nur Hazwani
Semut Merah - Ramizah, Nurhaimi, Nur Hafizah, Azliza
Warga Rimba - Nur Syafirah, Wan Rosnani, Nur Fatehah, Noor Syuhaidah, Normahara
Props - Anis, Nur Atikah dan semua penghuni PK5 crews




gegurls..kalau ingat balik mesti kita boleh senyum gelak sesama kan..time tu la mulalah nak cakap eh, poyo nye aku, lucu la, sememeh je dan bermacam-macam lagi la kan..tapi gegurls, aku nak gitau yang aku rindu amat susana macam tu..time ni la kita bersusah senang bersama kan..nak FYI, kiteorang dapat no 2 kot rasanya..daripada 9 kelas yang masuk bertanding..hebat tak hebat kan kami..nanti la cite lagi pasal perjalanan yang diharungi bersama lagi kan.. love gegurls sekalian okeh!! <3 <3 <3 pewit ~~



nota lantai : hanya sekadar ingin melepaskan rindu
dan saya TAKNAK balik melaka!!


Tuesday, November 23, 2010

-10 petanda dia adalah jodoh kita-

SALAM..

Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)


Gunakan seluruh pancaindera
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6.Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.



Ditulis oleh Hj Abdul Samad 



nota lantai : sebarkan ilmu walau dengan satu ayat..

Friday, November 05, 2010

fakta tentang KAFEIN

salam to all readers.. =p

di musim2 exam ni, mesti lah ramai yang nak stay up lah, konon2 nak study sampai ke pagi sebab time2 macam tu ala2 sunyi n tenang n senang la nak ingat kan..masuk terus melekat kat stor ingatan jangka panjang (Gagne,1978)..haha, kan da kuar tokoh terunggul tu..nampak sangat aku ni memang mempunyai long lasting punye memory yang paling bagus lah..(perasaan)..ok2..motif kat sini nak gitau sikit info tentang kafein yang selalu korang minum tok konon2 hilangkan ngantok agar dapat berjaga malam untuk study bagai la lagaknye..padahal sibuk nak tengok movie la, gayut la, mesej la apa la..ntah la..layan jela..kan kadang2 orang cakap kafein ni banyak bagi bad effect dari faedah yang baik kan..tapi sape kate kafein takde khasiat haa??addicted macam aku yang tak boleh hidup kalau seminggu tak telan kafein ni memang la akan berapi berasap kalau ada yang sound2 direct kat aku yang mengatakan bahaye lah, ape lah..see..sekarang aku bagi korang baca fakta tentang kafein ni..sila sila silalah baca ye..pasni jangan nak marah2 aku dah.. =p

1. KAFEIN adalah bahan semula jadi yang terdapat dalam lebih 60 tumbuhan berlainan dan digunakan oleh 2/3 daripada penduduk dunia.
2. Bahan ini mampu meningkatkan paras tenaga yang mana mengoptimumkan persembahan atletik, kapasiti otot dan dayaketahanan. Fakta ini membolehkan anda melakukan senaman lebih efektif untuk jangka masa panjang.
3. Kafein mengerah otot menggunakan simpanan lemak dalam badan seperti kereta yang memerlukan petrol. Cara ia memecahkan lemak adalah dengan meningkatkan metabolisme badan.
4. 1 lagi fakta yang diketahui adalah individu yang mengambil kafein bekerja lebih baik berbanding yang tidak.
5. Kafein meningkatkan paras dopamine dalam otak, menjadikan anda berasa sihat secara optimum.
6. Kafein menghasilkan stimulasi pada otak dan bahagian lain yang lebih penting dalam sistem saraf.
7. Ia juga mengandungi antioksidan yang mana membantu memperbaiki sel rosak disebabkan sinar UV yang merbahaya.
8. Kafein juga dipercayai berkesan mengurangkan sesetengah penyakit kritikal seperti Alzheimer, Parkinson, jantung, diabetes melitus tahap 2, sirosis hati dan gout.
9. Kelebihan kafein menetang masalah dihydrotesteron (DHT) yang merosakkan akar rambut sudah terbukti.
10. Kafein juga meningkatkan kesihatan dan kelajuan sperma lelaki.


nota lantai : see..kan aku da kate, kafein ni takdelah teruk sangat..hoho..
aku kan anak nurse..
baek nye jage kesihatan tau.. =p

Friday, October 15, 2010

KENAPA ALLAH TEMUKAN KITA DENGAN ORG YANG SALAH~

SALAM

actually kak long yang bagi mesej ni kat aku lalu FB..so,no idea nak post ape,aku pun nak sharekan bersama2 kalian..

~ SEKADAR RENUNGAN,

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

~ALLAH knows BESt!~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...