Thursday, March 28, 2013

PPKI SKPB : IZZATFIQ IQBAL

Assalamualaikum & Hiii....


tahukah anda bahawa ADHD merupakan salah satu kategori yang boleh dilihat di dalam kelas PPKI di sekolah yang menyertaiya.. ye saya tahu ayat menyertai tidak sesuai untuk digunakan tapi hentam sajolah labo den dan tak dapat word yang lebih sesuai dah ni.. 


ADHD is a condition of the brain that affects a person's ability to pay attention. It is most common in school-age children.



amacam hebakk tak gua speaking uolsss kahkahkah :D

kalau nak tahu pasal ADHD dengan lebih lanjut silalah google sebab iols pom malas nak google copy paste kat sini.. actually ADHD antara salah satu kategori yang boleh dipulihkan tapi adalah syarat-syaratnya la kan.. ADHD juga ada yang aktif dan ada yang pasif dalam dunia dia je.. kalau yang pasif kira bestlah sebab tak payah nak buat serabut kepala cikgucikgi nak gaduh dengan beliau sepanjang sesi persekolahan tu tapi kalau yang aktif lu pikirlah sendiri nak campak diri tu kat mana kahkahkah (rindu gilos nak taip entry macamni)



dekat sekolah tempat aku berpraktikum yang berbaki tiga minggu lagi ni ada seorang budak ADHD.. budak ni memang datang sekolah ibarat tak payah datang sekolah tahu sebab bukannya belajau pun tapi tapi tapi kebanyakan ADHD memang bijaks and terer speaking babe.. silap haribulan kalau kaw salah sebut die yang tukang betulkan maka time tu boleh bunuh diri laju-laju jelah kan.. bab-bab isu semasa celah tangan je weh.. mungkin sebab budak ni suka main laptop kot google isu dunia kahkahkah..



budak ADHD kat skolah aku ni namanya IZZATFIQ IQBAL.. mau tergeliat lidah den nak menyebutnya mula-mula tu nasib baik panggil IQBAL je ;)


kalu tak silap budak ni anak kedua, kakak die darjah enam kat skolah tu.. pandai dan muka ada market boleh pergi jauh tapi kesian adik die tak macam akak die.. mungkin satu hari nanti kalau sinar keinsafan tu timbul maka si IQBAL ni akan belajau betul-betul kot.. sekarang ni mood die nak main je kat skola.. 


ok, antara ciri lain bebudak autisme ni adalah kebiasaannya melakukan rutin yang sama.. sebagai contoh die gi skolah akan bawak dua beg maka balik pun mesti bawak dua beg juga.. kalau beg terlebih or tak cukup maka nantikanlah amukan abrasa dari beliau 


semua orang akan mempunyai sedikit ciri autisme ini.. ni kajian secara langsung yang aku buat.. sebagai contoh, kalau suka masuk toilet tu maka akan masuk toilet itu sahaja.. kalau setuju maksudnya anda juga budak autisme sama geng dengan iolss yang rutin setiap hari mandi di awal pagi untuk gi skolah ahaks :p











dak IQBAL ni asal datang je port die mesti kat atas katil tu je depan meja weolss setiap hari.. sebab apa? mungkin sebab setiap hari nak tengok anak dara yang dua orang ni depan mata supaya kepala boleh set kang satgi nak setting tempat mana pulak nak pulun herherher.. sebenarnya sebab nak main laptop.. kalau nak laptop kaw suruh je die buat apa sahaja nyanyi ka joget ka beliau memang sanggup.. kalau nak suh die respons pada soklan yang korang tanya pun perlu ugut dengan menggunakan ayat "nak laptop takk?" maka laju-laju beliau akan jawab heeee




one more thing (nampak tak gua speaking lagi), dak IQBAL ni ada satu hobi yang sapsapsuweiii namanya iaitu melakukan gangguan seksual pada cikgu perempuan.. tak kesah anak dara ka mak dara ka janji namanya wanita gojes.. dan yang paling den tak paham macam mana die boleh tau yang part-part yang paling sesuai yang umphh untuk dijalankan operasi tangan miang beliau walaupun secara sengaja atau tak dengan muka innocent beliau tu rasa macam nak bunuh je.. paling tak boleh belah, bila time kaw horang tengah mengajar beliau suh dok baring kat lantai tu nak skodeng dari bawah.. tak pun ada je idea bijak die guna kaki.. kang dengan kaw-kaw aku kakikan nanti mulalah masuk dalam metro muka depan dah den pulak yang tak boleh nak konvo



tapi kekadang kalau masing-masing tensi serabut apa semua, dak IQBAL ni yang jadi penghiburnya dengan membuli beliau menyanyi goyang tangan goyang kaki tak pung main wrestling dengan betul atas katil sampai roboh.. paling best kalau nyakat die masa nak balik.. boleh hilang stress tengok amukan abrasa die tu nanti kang hakhakhak




oh ya, lagi satu dak IQBAL ini pantang jumpa marker pen kang abes satu badan die conteng pastu pastu gi tengok cermin sambil gelaks macam syaiton nirajimmm dengan aku-aku sekali tanjat tahu..



walaupun dapat anak murid yang macam ni tapi tetap sayang dan gumbira pergi sekolah setiap hari selain dapat cuci mata tengok cikgucikgi lelaki bujang yang kacak alolololo..



stay tune




2 comments:

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

nak jaga kanak kanak adhd, hoo susah, saya ada sorang anak saudara, kena banyak bersabar, sentiasa bermain dengan mereka, lama lama mereka boleh menerima keadaan disekeliling mereka

ID said...

perlu kena dgn caranya kan bro

takpe mereka ahli syurga yang insya Allah boleh menarik kita bersama juga

love my job <3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...